středa 14. listopadu 2007

Ira Levin

27.8.1927 - 12.11.2007

Ira Levin, který napsal klasický hororový román Rosemary má děťátko, zemřel ve věku 78 let v New Yorku. Oznámila to v úterý jeho agentka Phyllis Westbergová. Podle ní utrpěl Levin v pondělí ve svém bytě infarkt.

Levin začínal jako autor televizních scénářů. Jeho první román Polib mne a zemřeš, který napsal ve 22 letech, dostal v roce 1953 cenu Edgara Allana Poea. O 14 let později dokončil druhý nejslavnější román Rosemary má děťátko.

Rosemary má děťátko:
Knihu o mladém páru v New Yorku, na který se soustředí satanisté z vedlejšího bytu, zfilmoval v roce 1968 Roman Polański s Miou Farrowovou v hlavní roli.

Po této úspěšné adaptaci se zfilmování dočkaly i další Levinovy knihy - Hoši z Brazílie, Stepfordské paničky a Někdo se dívá. Napsal také hru Osidla smrti (Deathtrap), která se hraje na Broadwayi již od roku 1978. Toto dílo bylo také zfilmováno v roce 1982 s Christopherem Reevem a Michelem Cainem v hlavních rolích.

Stephen King popsal Levina jako „Švýcarského hodináře napínavých románů, který z nás ostatních dělá levné stánkové prodejce“.
Chuck Palahniuk označuje ve své knize Podivnější než fikce: pravdivé příběhy (Stranger Than Fiction: True Stories) Levinovo dílo za „chytré, aktualizované verze legend, které si lidé našich kutur vždy vyprávěli“.

zdroj : Novinky + Wikipedia

Žádné komentáře: