středa 7. listopadu 2007

Petr Haničinec

15.9.1930 - 7.11.2007

Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích. Ve filmu začal hrát už v 50. letech (Ztracená stopa, Proti všem). V 60. letech se objevil ve snímcích Chléb a písně, Podivný konec léta či Jindřich IV.

Pro většinu veřejnosti byl ale především seriálovým hercem. Zejména starší diváci si dobře pamatují na jeho role v seriálech ze 70. let, kdy si zahrál si v dnes již klasickém černobílém F. L. Věkovi podle románu Aloise Jiráska, ale také v nechvalně proslulém Majoru Zemanovi a v Ženě za pultem. Následovala podobná Inženýrská odysea, Okres na severu a Synové a dcery Jakuba Skláře.

Kromě toho Haničinec průběžně točil řadu pohádek, velmi známý je také loutkový Večerníček Břetisalva Pojara Jája a Pája, v němž namluvil jednu z postav.

Po revoluci už nepatřil k nejobsazovanějším hercům, ale nadále s televizí spolupracoval. Objevil se v oblíbené sérii Hříchy pro diváky detektivek, v Brýlích či Pruhovaných kamarádech. Jednu z posledních rolí si zahrál v televizním filmu Ortel z roku 1999.

zdroj: novinky.cz

trocha vzpomínek:

knedle: p. Petra Haničince si nejvýrazněji pamatuji ze seriálu Cirkus Humberto

gvi: já si na Haničince vzpomenu jako na skvělého záporáka v Synové a dcery Jakuba Skláře či například úžasného manžela v Kotvě u přístavu...

makovec: me se vybavi jeho eroticka scena se svorcovou v zene za pultem

Iltu: Jako dítě mě skoro strašil v Majoru zemanovi - jak ho tam zastřelí z okna a on se v tom svetru poroučí k zemi. ...ano, Kotva u přívozu se mi taky vybavila.


Počet bodujících: 38 (nejvyšší počet nominací letošního ročníku)

Nejčastěji nominovanou z žijících se stává: Zita Kabátová (33)

Žádné komentáře: