čtvrtek 29. listopadu 2007

šéf KGB Vladimír Krjučkov

29. 2. 1924 - 23. (25.) 11. 2007

Vladimír Krjučkov, historicky poslední šéf sovětské tajné policie KGB, zemřel po dlouhé nemoci v Moskvě ve věku 83 let.

Krjučkov se stal šéfem ruské zahraniční rozvědky v roce 1974. V čele KGB stál v letech 1988-1991, kam jej jmenoval Gorbačov.

V srpnu 1991 se Krjučkov přidal k dalším zastáncům tvrdé linie ve vedení strany, a jako jeden z osmi iniciátorů se pokusili zvrhnout Gorbačova a vyhlásit vyjímečný stav ve snaze zabránit reformám a tak snad přerušit rozpad Sovětského svazu. Jejich pokus o převrat však po třech dnech ztroskotal a naopak napomohl rychlejšímu rozpadu SSSR v prosinci 1991. Krjučkov se spolu s dalšími iniciátory puče dostal do vězení, ze kterého jej dostala amnestie začátkem roku 1994.

Když byl v roce 2000 zvelen za prezidenta Vladimír Putin, byl Krjučkov pozván je jeho inauguráciu. V dalších letech pak bývalý šéf častěji poskytoval rozhovory, kde Putina chválil a obviňoval Západ z pokusů oslabit Rusko.

Knižně vydal své paměti, ve kterých kritizoval Gorbačova a Jelcina (, které nenáviděl za účast na rozpadu SSSR) a tvrdil, že CIA rozpadu Sovětského svazu pomohla umístěním "vlivných agentů" do vedení komunistické strany.

Zajímavost: na CZ netu se zdroje o jeho úmrtí dělí na dva tábory - jeden říká že umřel v pátek, druhý pak že umřel v neděli. Taktéž se pak nemohou dohodnout na věku - jednou je to 83 a jednou 84...
... pokud umím počítat, 83 je ta správně.

Zdroje: poskládáno z různých zdrojů

Žádné komentáře: