úterý 22. ledna 2008

horolezec Sir Edmund Hillary

20. 7. 1919 - 11. 1. 2008

První pokořitel Čumulangmy (Chomolungma) - neboli Mount Everestu či Sagarmathy zemřel v 88 letech v na infarkt (či zápal plic) v Aucklandu. Světu tuto novinku oznámila novozélandská premiérka Helen Clarková.

Novozélandský horolezec, celý jménem Edmund Percival Hillary, se narodil 20. července 1919 v Aucklandu. Jeho zájem o hory začal na školním výletě na horu Raupehu. Brzy objevil, že i když neměl atletickou postavu, byl fyzicky silnější a měl větší odolnost než mnozí jeho přátelé.

Krátce před II. světovou válkou se rozhodl zdolat Everest. Během války sloužil 2 roky u novozélandských leteckých sil jako navigátor. Po 2 letech byl po nehodě od služby osvobozen. Poté vstoupil do místního klubu alpinářů a zúčastnil se prvního výstupu na jižní hřeben Mount
Cooku a několika dalších výstupů v novozélandských Alpách. Po válce strávil všechen čas přípravou na Everest. Zlézal novozélandské Alpy v létě i v zimě, aby si osvojil lezení ve skalách i ve sněhu. Také trénoval zápas.

V roce 1951 se poprvé dostal do Himalájí. na základě takovýchto zkušeností byl roku 1953 jmenován členem čtyřsetčlenné britské výpravy na Everest. Expedice se uskutečnila v květnu. Pod samotným vrcholem bylo rozhodnuto, že pro poslední úsek cesty mají nejvíce sil Hillary a nepálský šerpa Tenzig Norgay. Sen se splnil Hillarovi 29. května v 11,30, kdy dosáhl na vrcholu.
Shodou okolností s o tomto jeho úspěchu psalo v novinách v den korunovace dnešní britské královny Alžběty II. To ho již v červenci téhož roku povýšila do šlechtického stavu.

zdroj: Quido Magazín + zpravodajské denníky

Počet bodujících: 4

Žádné komentáře: