úterý 22. ledna 2008

režisér Jiří Sequens

23. 4. 1922 - 21. 1. 2008

Po dlouhé nemoci zemřel dnes ve věku 85 let režisér a scénárista Jiří Sequens, tvůrce seriálu o pražském kriminálním radovi Vacátkovi či o socialistickém policistovi majoru Zemanovi.

Původně herec Zemského divadla v Brně, Československého rozhlasu a Divadla E. F. Buriana v Praze. Po válce absolvoval brněnskou konzervatoř a pak studoval na Vysoké škole filmové v Moskvě. V letech 1947 až 1948 byl na stipendijním pobytu na vysoké filmové škole v Paříži.

Pracoval pak jako divadelní režisér a do roku 1950 byl ředitelem Divadla státního filmu. Od roku 1971 působil jako pedagog Filmové a televizní fakulty v Praze zároveň byl až do roku 1990 zaměstnán na Barrandově.

Jiří Sequens natočil v roce 1964 uznávaný film Atentát. O 11 let dříve vznikl jeho snímek Olověný chléb odehrávající se v roce 1930, kdy je několik proletářských dětí zraněno při nepovolené komunistické slavnosti Rudé letnice. V tomto snímku debutovala v dětské roli Jana Brejchová i malý Ladislav Mrkvička.

Podle televizní série Hříšní lidé města pražského vzniklo i několik filmů, v nichž se stejně jako na obrazovce objevil v roli policejního rady Vacátka Jaroslav Marvan (Partie krásného dragouna, Pěnička a paraplíčko, Smrt černého krále, Vražda v hotelu Excelsior). Dalšími tituly byly dokumenty a televizní inscenace.

V roce 1973 vznikl snímek Kronika žhavého léta na motivy románu Václava Řezáče Bitva odehrávajícího se v severočeském pohraničí v létě 1947. Premiéra se konala v rámci oslav 25. výročí únorových událostí. Z divadelní historické hry Oldřicha Daňka čerpal Sequens námět na podle kritiky nepovedený filmový muzikál Dva na koni, jeden na oslu z roku 1986. Před deseti lety natočil pro studio České televize Brno seriál Hříšní lidé města brněnského, který byl jeho poslední režijní prací.

Plzeňský festival Finále uvedl předloni premiéru dokumentárního filmu o Sequensovi. Jeho autor Jaroslav Spěváček zjistil, že filmař se po roce 1989 uzavřel před světem a s novináři až na výjimky nekomunikoval.

Zdroj: ct24.cz

Počet bodujících: 1

Žádné komentáře: