středa 6. února 2008

guru Mahariši Maheš Jógi

?.?.1917 - 5.2.2008

Narodil se v Indii v roce 1917 (jsou i jiné roky) a v roce 1939 se stal žákem Svami Brahmananda Sarasvatiho, který byl v letech 1941 až 1953 Šankaračharja (nejvyšší duchovní) klášteru Džjotir Math v indických Himalajích. Všechno, včetně techniky TM a způsobu, jak ji správně používat, se Mahariši naučil od Šankaračharja (Guru Dev), který je pokračovatelem tradice Védských zřeců z dávné minulosti. Od jeho první návštěvy západního světa v roce 1958 uplynulo již 50 let a jeho technika pro rozvoj duchovního potenciálu se mezitím rozšířila do více jak 180 zemí celého světa, mimo jiné i do České Republiky.

V letech 1982 až 1989 se Mahariši soustředil na výklad všech aspektů Védské literatury, které jsou nyní dostupné pro každého. Od roku 1990 koordinoval všechny aktivity z jeho evropského rezidenčního sídla ve Vlodropu (Nizozemsko).

12. ledna 2008, kdy mu bylo 91 let, oznámil odchod a prohlásil, že jeho povinnost vůči jeho učiteli byla splněna, protože jeho úsilí - „položit pevné základy pro plný rozvoj lidského a sociálního potenciálu, trvalého míru, integrity, soudržnosti a prosperity společnosti ve směru k trvale udržitelnému rozvoji již nikdo nemůže zvrátit“. Po svém odchodu do soukromí chtěl dokončit komentáře k Védám na základě svého vlastního objevu (zření) (které je nazýváno apaurušéja bhášja).

Mahariši Maheš Jógi zemřel 5. února 2008 ve svém evropském rezidenčním sídle, ve Vlodropu (Nizozemsko). Maharadža Adhiradž Radžarám, první panovník Globální země světového míru a Maharišiho globální organizace vzdělávání, řekl: „Mahariši dokončil svoje poslání. Udělal to, co si předsevzal v roce 1957; položit pevné základy pro světový mír. Nyní je Mahariši srdečně vítán v království nebeském“.

zdroj: CZ wiki

Žádné komentáře: