čtvrtek 31. ledna 2008

olympionik František Čapek

24.10.1914 - 31.1.2008

František Čapek, nejstarší žijící český olympijský vítěz, zemřel. Na hrách v Londýně v roce 1948 usedl do kánoe, i když se necítil fit, ani obvyklých třicet kliků na rozehřátí neudělal.

Přestože nerozuměl pokynům a startoval až podle toho, jak vyrazili ostatní, na maratonské trati 10 000 metrů, dnes už z olympijského programu vyřazené, vyhrál s náskokem dvou set metrů.
A to přitom do britské metropole málem ani neodjel. Spořitelna, jeho živitelka, jej totiž bez dovolené nechtěla pustit.

"Namíchli mě a řekl jsem, že nikam nejedu," říká Čapek. Dopadlo to jinak. Zlatě. Ostatně, "hubatý" byl Čapek dost. Když jej z pozice úředníka chtěli poslat do továrny, vybojoval si místo trenéra na Dukle.

Že proti němu stál prezident Gottwald? I do něj si Čapek dokázal rýpnout. "A jaký sport jste vy dělal?"

Olympijský vítěz začal s boxem, ale tato tvrdost mu neseděla. Dal se tedy na zápas. Z něj jej vyřadila zlomená noha.

V kánoi mu bylo dobře. Tu, na níž vyhrál – třicetikilovou, dřevěnou – si zpočátku po stovce měsíčně musel sám splácet.
Stavbou těla rozhodně nepatřil mezi obry. "Když Američani a Kanaďani rozpažili, vešel jsem se jim pod ruku," vzpomínal před lety na Londýn. Ale vyhrál on.

A vítězil i dál. Vždyť v 39 letech byl stříbrný na mistrovství světa, na domácím šampionátu získal zlato ještě o čtyři roky později.
Nebývale cvičil dokonce v 86 letech.

Plaval. Desítky minut protahoval tělo a zvedal šestnáctikilovou činku. Den co den. Zdravotní trable mu ubraly na čipernosti těla. V domě s pečovatelskou službou už se loni musel při chůzi opírat o vozík. Procházel se v místnosti ozdobené poháry. A tou nejcennější sportovní medailí.


zdroj: idnes.cz

Žádné komentáře: