úterý 1. července 2008

nejstarší Češka Marie Kráslová

13.11. 1898 - 1. 7. 2008

Nejstarší obyvatelka České republiky Marie Kráslová zemřela. Srdce ženy, která loni v listopadu oslavila 109. narozeniny, přestalo bít včera v půl páté odpoledne. iDNES.cz to řekl Jiří Slepička, ředitel domova důchodců v Hluboké nad Vltavou, kde Kráslová žila.


Kráslová byla od května hospitalizována v nemocnici v Českých Budějovicích. "Její zdravotní stav se na jaře natolik zhoršil, že musela být na kapačkách," řekla ČTK její dcera Anna Nohavová. "Ke konci života už jen ležela a modlila se. Dívala se na nás, ale jestli nás vnímala, nevím," dodala Nohavová.

Rodačka z Úsilného poblíž Hluboké nad Vltavou Marie Kráslová byla druhým nejstarším dítětem truhláře a ženy v hospodářství. Přežila všech šest sourozenců.

I přes horšící se zrak a sluch měla Kráslová podle příbuzných dobrou paměť. Vzpomínala třeba, jak viděla rakousko-uherského císaře Františka Josefa, když se svou družinou projížděl přes náves v Úsilném. Když císař v roce 1916 zemřel, bylo jí osmnáct let. Osmnáctiny ve stejném roce slavili například také režisér Sergej Ejznštejn, spisovatel Erich Maria Remarque nebo polárník František Běhounek.

Vnoučata a pravnoučata drobné Kráslové říkala "malá babička". V domově důchodců žila teprve dva roky. Když před Vánocemi 2005 upadla a narazila si hlavu, "velkou babičku" a dceru Kráslové Annu Nohavovou k tomuto řešení přiměl lékař.

zdroj: idnes.cz

počet bodujících: 5

Žádné komentáře: