pondělí 1. září 2008

podnikatel Tomáš Baťa

17. 9. 1914 - 1. 9. 2008

Legendární podnikatelská postava naší i mezinárodní scény Tomáš J. Baťa zemřel dnes ve věku nedožitých 94 let. Stalo se to náhle a nečekaně v Torontu dne 1. září 2008 ve 13:40 SEČ. Odešel uprostřed práce a nových plánů v klidu a míru obklopen svými nejbližšími. 

Tomáš Baťa byl synem zakladatele rozsáhlého obuvnického impéria, které proslavilo náš obuvnický průmysl doma i v zahraničí již na začátku 30. let. minulého století. Druhá světová válka a na ni navazující nástup komunismu mu zabránily pokračovat v díle svého otce v rodném Československu a způsobily téměř zhroucení celé baťovské organizace. Za této situace založil v Torontu novou Bata Shoe Organization a díky mimořádnému úsilí a geniálním schopnostem obnovil a dále rozvíjel celosvětové obuvnické impérium. Sám stál v jeho čele až donedávna, kdy předal řízení svému synovi. 

Na své kořeny nikdy nezapomněl a podporoval zájmy České republiky v celém světě. Se svou manželkou Sonjou se po roce 1989 jako jeden z prvních vrátil do Česka pln nadějí a očekávání. Obnovil zde baťovské podnikání, ovšem ve zcela nových podmínkách. 

Třebaže mu nebylo ze znárodněného majetku vráceno nic, věnoval se v duchu idejí svého otce podpoře vzdělávání mladých lidí a dalším ušlechtilým cílům. Zasadil se o založení vzdělávací organizace mladých podnikatelů pod názvem Junior Achievement. Před deseti lety zřídil Nadaci Tomáše Bati ve Zlíně, jejíž činnost materiálně i duchovně podporoval. Vedením nadace pověřil svou dceru Moniku. Stál u zrodu zlínské univerzity Tomáše Bati a stal se předsedou její správní rady. 

Málo známý je jeho osobní přínos v oblasti výroby obuvi, kde se mimo jiné přímo podílel na rozvoji počítačové technologie navrhování obuvi. Byl předsedou obchodního a průmyslového poradního výboru OECD pro transformaci zemí Střední a Východní Evropy a v této funkci se zasloužil o přijetí Česka a Slovenska do této organizace. Ve své celoživotní práci prosazoval zásady etiky podnikání. Je držitelem řady vysokých ocenění, mimo jiné Řádu T.G. Masaryka a slovenského Bílého dvojkříže. Stal se čestným doktorem řady světových univerzit. 

Se svou manželkou Sonjou vychovali jednoho syna a tři dcery, které aktivně zapojili do řízení světové obuvnické organizace. Vytvořil tak záruku kontinuity baťovského díla ve světě i v České republice.  

Do poslední chvíle si zachoval výjimečnou vitalitu, pozitivní energii a entuziasmus, které promítal do svých plánů a dokázal přenášet na své okolí.

zdroj: bata.cz

počet bodujících: 15

Žádné komentáře: