neděle 29. března 2009

herec Miroslav Moravec

6. 1. 1939 – 29. 3. 2009

Populární herec a dabér Miroslav Moravec zemřel ranních hodinách ve Fakultní nemocnici v Praze - Motole. Ve svých sedmdesáti letech podlehl zhoubné nemoci, rozsáhlému nádorovému onemocnění.  

Sedmdesátiletý Miroslav Moravec odehrál stovky postav v divadle, filmu, rozhlase a televizi. Se svým nezaměnitelným, podmanivým basbarytonem vynikl ve filmovém dabingu. Namluvil postavy inspektora Kojaka nebo komisaře Moulina. Český hlas poskytl i francouzským hvězdám Jeanu Maraisovi, Alainu Delonovi nebo Jeanu-Paulu Belmondovi.

Před šesti lety dostal Miroslav Moravec za své dabérské mistrovství cenu Františka Filipovského, který také excelentně namlouval zahraniční herce. Ocenění v této umělecké kategorii získal množství, včetně ceny České televize TýTý.

Narodil se 6. ledna 1939 v Praze. Ve svých hereckých začátcích prošel divadla v Chebu, Mostě a Zlíně. V roce 1968 pracoval v Krejčově Divadle za branou v Praze. Po jeho násilné likvidaci strávil šestnáct sezon na libeňské scéně, odkud přešel do souboru Městských divadel pražských. V polovině 90. let se stal členem Divadla na Vinohradech.

zdroj: rozhlas.cz

Počet bodujících: 2

Žádné komentáře: