čtvrtek 25. června 2009

zpěvák Michael Jackson

29. 8. 1958 – 25. 6. 2009

Informoce hovoří o tom, že legendární zpěvák zemřel na zástavu srdce. Pravděpodobně ve svém domě. Podle jiné verze až v nemocnici, kam byl převezen se zástavou dechu.

Michael Jackson (*29. srpna 1958) je mnohými nazýván králem popu (King of Pop - Král popu). Toto označení si zasloužil hlavně za svou tvorbu v 80. letech minulého století, kdy vydal i nejprodávanější album všech dob "Thriller". Dodnes se ho prodalo neuvěřitelných sto milionů kopií po celém světě a zdá se, že jen tak brzy ho nikdo nepřekoná. Navíc za tuto desku získal osm Grammy a ve stejném roce získal devátou Grammy ještě za charitativní píseň "We Are The World", kterou napsal společně s Lionelem Richiem.

Michael Jackson byl ale známý už mnohem dříve. Jako dětská hvězda se proslavil v sourozenecké kapele "Jackson 5". Jeho obrovský talent ho nasměroval k sólové dráze. Jeho prvním velkým albem byla deska "Off The Wall" z roku 1979, kde si poprvé vyzkoušel spolupráci s jazzovým producentem Quincy Jonesem. Následovala zmiňovaná deska "Thriller" s hity jako "Billie Jean" nebo "Beat It". V roce 1988 vydává album "Bad" s hity "Smooth Criminal" nebo "Man In The Mirror". Po tomto albu se loučí s úspěšným producentem, Quincy Jonesem a vydává desku "Dangerous". Funkci pilotního singlu více než dobře plní píseň "Black Or White". 

V roce 1995 pustil do světa disk "HIStory" a turné k němu začíná v Praze v České republice. Největším hitem této desky je soulová balada "You Are Not Alone", kterou Jacksonovi napsal R. Kelly. Album obsahuje i na první poslech nenápadnou a pro Jacksona až tak netypickou píseň "Stranger In Moscow", která popisuje jeho pobyt v Rusku. Zatím jeho poslední studiový počin "Invincible" vyšel v roce 2001. Součástí desky jsou písně jako "You Rock The World" nebo "Butterfly". Od té doby fanoušci krále popu čekají na novou desku, kterou Michael Jackson prý připravuje s Akonem, Will.I.Amem z Black Eyed Peas, Ne-Yem a dalšími.

Michaela Jacksona provází po celý jeho život mnoho otazníků a skandálů. Mnohými je označován jedinou hvězdou planety, ať už je to myslí pozitivně nebo negativně.

počet bodujících: 2

zdroj: t-music a t-music

Žádné komentáře: