čtvrtek 27. srpna 2009

dramanik Sergej Vladimirovič Michalkov

13. 3. 1913 – 27. 8. 2009

Michalkov se během svého života stal klasikem dětské literatury, ale proslul zejména jako autor slov k národní hymně, která se stala symbolem Sovětského svazu i současného Ruska.

Sovětský svaz začal hymnu, na níž Michalkov spolupracoval s Gabrielem El.Registanem, používat již v roce 1944. Po smrti Stalina se však na žádost Chruščova začala používat beze slov. Michalkov hudbu doplnil novým textem v roce 1977, který vydržel až do pádu Sovětského svazu. Rusko se k původní verzi státní hymny vrátilo v roce 2000.

Sergej Vladimirovič Michalkov se narodil 13. března roku 1913. Jeho synové Andrej Končalovskij a Nikita Michalkov jsou významnými představiteli ruské kinematografie.

Michalkovovy knihy pro dětské čtenáře byly v nákladu více než 400 milionů kusů přeloženy do několika světových jazyků. Řada z nich jako Moje štěně, Malým neposluchům nebo Spánek jako marcipánek vyšla i v češtině. Michalkov je také autorem epitafu na hrobu neznámého vojáka u Kremelské zdi "Tvoje jméno není známo. Tvůj hrdinský čin je nesmrtelný."

Zdroj: eurozpravy.cz

Počet bodujících: 3

Žádné komentáře: