čtvrtek 6. srpna 2009

horolezec Riccardo Cassin

2. 1. 1909 – 6. 8. 2009

V požehnaném věku sto let zemřel Riccardo Cassin. Byl jedním z nejlepších a především nejinspirativnějších horolezců, který se kdy narodil. Měl jsem čest a štěstí vylézt jeho majstrštyk - severovýchodní stěnu na Badil. Zůstane mi v paměti do smrti. Stejně tak hovoří každý horolezec, který kdy vylezl nějakou cestu od Cassina.

Na hloubce zážitku a kráse jakékoliv lezecké cesty od Riccardo Cassina (1909-2009) nic nemění, zda se jedná o nějakou pohodovou čtyřku v Dolomitech, extrémní lezení na Torre Trieste, pětkový Badil, šestkové Tre Cime, sedmičkový Walkerův pilíř, nebo drsné velehorské lezení na Mount McKinley.

Z největších výzev jeho doby mu unikl snad jenom prvovýstup severní stěnou Eigeru. Vyfouklo mu ho spojené německo-rakouské družstvo pod vedením Anderla Heckmaira. 

Do prvovýstupů na nejvyšší himálajské hory už zasáhl "jen" jako vedoucí expedice na Gasherbrum IV. Rozhádaná, ale úspěšná italská expedice na K2 ho mine kvůli srdečním problémům.

Během druhé světové války je partizánským velitelem. Jeho častý spolulezec Vittorio Ratti je pod jeho velením zastřelen během německých ústupových bojů z Lecca do Svatého Mořice.

Který horolezec si na Cassinovy cesty ještě netroufl, aspoň zcela jistě zná skvělé cepíny, přilby, mačky a další hardware pod jeho jménem. Firmu založil, dlouho vedl a nakonec spokojeně dohlížel, jak se jí daří. 

Byl autorem mnoha zlepšení horolezeckých pomůcek, která v důsledku zvýšila obtížnost lezených cest pro špičkové lezce, ale zároveň obrovsky zvýšila bezpečnost rekreačních horolezců.

Přilbu od Cassina jsem spokojeně nosil do hor i na skalky dobrých patnáct let. Teď dosluhuje na ferátách, kajacích a v lanových centrech. Ne že by za tu dobu zastarala, ale můj pot pomalu rozleptává švy na upínacím systému a ty je potřeba přešívat.

zdroj: horydoly.cz

Počet bodujících: 1

Žádné komentáře: