čtvrtek 14. února 2008

francouzský zpěvák Henri Salvador

18.7.1917 - 13.2.2008

Necelé dva měsíce po uzavření své předlouhé kariéry zemřel dnes ve svém pařížském bytě doyen francouzských zpěváků Henri Salvador. Oznámila to společnost Polydor, která vydávala jeho nahrávky. Bylo mu 90 let. Příčinou úmrtí bylo prasknutí cévní výduti.

Ve Francii velmi populární zpěvák a bonviván se s publikem definitivně rozloučil 21. prosince recitálem v pařížském Kongresovém paláci. Sklidil tam dvacetiminutové ovace vestoje a jeho forma i výkon byly označeny za udivující. Se svým charakteristickým humorem tam řekl, že končí, protože se přece nemůže nechat vozit na scénu sanitkou. Nevyloučil ale, že bude pokračovat v nahrávání.

"Lev zemřel dnes ráno," oznámila jeho úmrtí televizní stanice LCI a parafrázi na název jedné z jeho úspěšných písní Lev zemřel dnes večer.

Henri Salvador, který se narodil v Cayenne ve Francouzské Guyaně, hrál už ve 30. letech v orchestru s legendárním kytaristou Djangem Reinhardtem. Během války se proslavil v Latinské Americe, po válce pak i v Paříži, kde mimo jiné při tvorbě písní spolupracoval se spisovatelem Borisem Vianem. Přičítá se mu zásluha za přenesení rokenrolu do Francie. V roce 2000, kdy už se jeho kariéra považovala za uzavřenou, vydal nové album Chambre avec vue (Pokoj s vyhlídkou), které sklidilo obrovský úspěch. Prodalo se ho víc než milion kusů a díky němu v následujícím roce triumfoval při vyhlašování nositelů francouzských hudebních cen Victoire.

Titul "služebně nejstaršího" francouzského zpěváka po jeho odchodu ze scény připadl Charlesu Aznavourovi, kterému je "jen" třiaosmdesát.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Žádné komentáře: