úterý 12. února 2008

herec Roy Scheider

10.11.1932 - 11.2.2008

Herec Roy Scheider známý zejména z role šerifa v thrilleru Čelisti zemřel v neděli ve věku 75 let.
V hematologickém ústavu v americkém městě Little Rock podlehl zhoubnému onemocnění krve. Scheider se snažil nemoc porazit už několik let.

Scheider - jeden ze symbolů i hvězd 70. let - byl snadno rozpoznatelný pro svůj hranatý obličej a boxerský nos, ale často hrál spíš průměrné muže, kteří se dostali do maléru.

Dvakrát byl navržen na Oscara. První nominaci si vysloužil za vedlejší roli partnera Gene Hackmana v kriminálním dramatu Francouzská spojka z roku 1971.

O osm let později byl pak nominován za ztvárnění postavy slavného choreografa v poloautobiografickém muzikálovém snímku Boba Fosse All That Jazz. A role umělce posedlého prací, který se řítí do záhuby kvůli životnímu tempu a pro své okolí je spíš nesnesitelný egomaniak, patří bezesporu k jeho vrcholu.

Nezapomenutelná je závěrečná pasáž stylizovaná do velkolepého muzikálového čísla, ve kterém se sejdou všichni umělcovi blízcí v podobě fantómů při cestě do náručí Anděla smrti.

Scheider se objevil také ve snímku Klute či ve Vyvolávači deště, v Maratonci si zahrál staršího bratra Dustina Hoffmana, skvěle sehrál hlavní roli v psychologickém thrilleru Klid noci.

Hlavní roli měl v remaku francouzské klasiky Mzda strachu, i v druhém díle slavné sci-fi 2010: Vesmírná odysea.

Bezkonkurenčně největší mediální proslulost mu ale přinesla role šerifa v malém přímořském letovisku, které terorizuje obří lidožravý žralok v klasickém thrilleru Stevena Spielberga Čelisti.

Snímek, který odstartoval novou éru hollywoodských trháků, byl prvním filmem, který v kinech vydělal víc než 100 milionů dolarů. Pokud bychom započetli inflaci, stále by patřil mezi první desítku v žebříčku komerčně nejúspěšnějších titulů.

Diváci snímek dodnes milují a kritici chválí coby jeden z milníků žánru. A jak poznamenal při úmrtí autora knižní předlohy Petera Benchleyho list Los Angeles Times, když přišly Čelisti do kin, báli se lidé na plážích strčit do vody jen palec.

Hlavní roli oceánografa ztvárnil Richard Dreyfuss. "Byl to skvělý chlapík," řekl o svém kolegovi Scheidrovi agentuře AP. "Je to ten typ herce, který nazývám otloukánek. Je to kompliment pro profesionálního herce, který neřve a dělá tu práci nejlíp, jak jen může."

Šerifova slavná věta: "Asi budete potřebovat větší loď," se umístila na 35. místě seznamu nejlepších filmových hlášek sestaveného Americkým filmovým institutem. Scheider se poté objevil i v druhém dílu Čelistí, který byl přiajt již podstatně vlažněji.

Populární byl svého času i akční sci-fi snímek Modrý hrom, televizní kariéru si Scheider odbyl také v seriálu Strážce moře.

Scheider byl i politicky aktivní; účastnil se shromáždění proti válce v Iráku včetně obří demonstrace v New Yorku v březnu 2003.

Zdroj: aktualne.cz

Žádné komentáře: