pondělí 10. března 2008

plukovník Pavel Tauber

29.6.1920 – 8.3.2008

Účastník bojů na několika frontách druhé světové války, pilot legendární 310. československé stíhací perutě anglické RAF

Účastnil se známé bitvy u Tobrúku jako příslušník pozemních vojsk, která společně s Brity vytlačila německou armádu z afrického území. „Na původně hanlivou přezdívku „tobrúcké krysy“ jsme nakonec byli díky bitevním úspěchům hrdí,“ vzpomíná Pavel Tauber v knížce neratovického radního Miroslava Pavlíka Bojová cesta životem.

Podle hodnocení jeho nadřízených byl nadaným a vynikajícím pilotem. „S řízením letadel jsem nikdy neměl problémy,“ svěřil se veterán v knížce. Po návratu do vlasti působil jako instruktor v letecké akademii, později jako civilní dopravní pilot u aerolinek, odkud byl po únoru 1948 vyhozen a několik let pronásledován komunistickým režimem.

V roce 1968 byl částečně rehabilitován a díky dobrému zdravotnímu stavu se mohl vrátit k profesi dopravního pilota, kterou vykonával až do odchodu do výslužby v roce 1977. Plné satisfakce se Pavlu Tauberovi dostalo až po roce 1989. Byl nositelem řady československých a zahraničních válečných vyznamenání, v roce 2000 obdržel Letecký záslužný kříž 3. stupně.

Zdroj: neratoviny.cz

Žádné komentáře: