pondělí 10. března 2008

herec Radovan Lukavský

1.11.1919 - 10.3.2008

slavný český herec, pedagog a recitátor. Stvárnil stovky divadelních, filmových, televizních rolí i rozhlasových rolí, jeho vytříbený a kultivovaný hlas z něj dělal jednoho z nejlepších a nejznámějších českých vypravěčů a recitátorů poezie.

Radovan Lukavský se narodil v Praze v poměrně chudé rodině. Jeho otec byl truhlářský mistr Rudolf Lukavský, který pocházel ze Stoda u Plzně, matkou bývalá služka a ochotnická herečka Marie Lukavská, rozená Čačalová, která pocházela z Bystřice pod Hostýnem.

Jeho matka byla hluboce věřící katolička, která svého syna od útlého dětství vodila do kostela. Radovanovi se v kostele líbilo a rád chodil ministrovat a pomáhat při zahradních pracech do blízkého kláštera anglických pannen. Jedna z tamních sester, mater Stránská, se kterou si často povídal při práci na zahradě, hrála patrně rozhodující roli v tom, že se rozhodl stát se knězem.

Studoval jezuity řízené Arcibiskupské gymnázium v Praze-Bubenči, které opustil po 5 letech poté, co dostal consilium abeundi pro rostoucí dluh (rodiče nebyl schopni platit za internát).[1] Dostudoval na reálném gymnáziu v Českém Brodě, kde odmaturoval v roce 1938.[2]

Dále studoval na Univerzitě Karlově češtinu a francouzštinu, kterou dokončil až po 2. světové válce, kdy byl nuceně nasazen v Německu. V té době dokončil i studia herectví na konzervatoři.

Okamžitě získal angažmá v Městských divadlech pražských, od roku 1957 se stal členem činohry Národního divadla.

Jeho pedagogická činnost byla spojena s pražskou Akademií múzických umění, kde se stal v roce 1995 profesorem. Napsal dvě knihy o herectví a mnoho článků.

Zdroj: wiki

počet bodujících: 12

Žádné komentáře: