neděle 2. března 2008

Plukovník Čestmír Šikola

29.11.1919 - 29.2.2008

Český voják a národní hrdina, příslušník západního protinacistického odboje a politický vězeň komunistického režimu.
Za druhé světové války uprchl na západ a později se dobrovolně přihlásil k parašutistickému výsadku na české území. Jeho skupinou byla slavná a mimořádně úspěšná Clay-Eva, která je považována za jednu z nejúspěšnějších vůbec. V roce 1948 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu řízeném nechvalně známým prokurátorem Vašem odsouzen ke dvěma letům vězení.

Po pádu komunismu svedl několik let trvající soudní bitvu s tehdejším šéfem komunistů Miroslavem Grebeníčkem, který ještě jako komunistický historik napsal knížku, v níž bagatelizoval protikomunistický odboj řízený z Londýna. Což se Šikoly pochopitelně dotklo.

Grebeníčka zažaloval a chtěl omluvu. "Samozřejmě, je to spor o minulost a o to, jak se na ni dívat. Komunisté si přisuzovali dobré věci ve svůj prospěch,“ vysvětloval tehdy.

Ale svůj poslední boj nevyhrál. Soudy, které nepotrestaly Karla Vaše, i jeho žalobu zamítly. Čestmír Šikola, nositel Medaile Za hrdinství a dalších vyznamenání, zemřel jako jeden z posledních parašutistů vysazených do protektorátu. Bylo mu devětaosmdesát let.


Zdroj: idnes.cz
Zdroj: wiki.cz

počet bodujících: 1

Žádné komentáře: