úterý 2. června 2009

fantasy spisovatel David Carroll Eddings

7. 7. 1931 – 2. 6. 2009

Narodil se 7. července 1931 ve Spokane, Washington. Studoval na univerzitě ve Washingtonu. Pracoval nejdříve jako manažer firmy Boeing Co. , ale dlouho se tam neudržel. Hodně potom střídal zaměstnání, jako třeba učitel na univerzitě. Nyní je jedním z nejlepších a nejúspěšnějších anglo-amerických fantasy spisovatelů. 

Narozdíl od svých kolegů, kteří začínali psát od školy, začal Eddings až v poměrně pokročilejším věku. Jeho debutem se stal roku 1973 High Hunt (což je detektivka). První fantasy kniha vznikla až roku 1982 (Pěšec proroctví). Později začal David psát společně se svou ženou Leigh. Prvním jejich společným dílem je Čaroděj Belgarat. Následuje Kouzelnice Polgara a jejich poslední knihou je zatím Rivamský kodex. Edding nyní připravuje překvapení v podobě úplně nového světa s jinými postavami. Prvním dílem má být The Redemption of Althalus. 

Edding nepíše klasickou Tolkienovskou fantasy, která se hemží trpaslíky, elfy a skřety, ale jím vytvořené světy obývají normální lidé, kteří sem tam ovládají schopnost prsknout nějaké to kouzlo. Genialita Eddinsových děl spočívá ve tvorbě charakterů. Ty jsou navrženy a hlavně napsány tak zábavně, jak jen mohou. Všechny postavy mají spoustu ruzných vlastností, svoje zvyky a zlozvyky, propracovanou minulost. Postupně, jak se do ságy začítáte, začínáte jim rozumět a začínáte odhadovat, co který hrdina udělá. Začnete jim fandit nebo je nenávidět a přitom nemůžete přestat číst. Snad jen je občas autorovy vyčítán přístup ke globálním vlastnostem ras - pokud má nějaká rasa nějakou charakteristickou vlastnost, zdědí ji všichni její příslušníci, což je sice ne moc realistické, ale zase to přispívá k autorově záměru, jak pobavit.

Eddings spojuje klasické prvky fantasy jako jsou boje, kouzlení a komunikace s bohy s důvěrně známými prvky z normálního života a jakmile se hrdina dostane do podobné situace, začínáte se nad knihou usmívat, protože přesně víte, jak se musí cítit ( Eddings je zřejmý realista, protože většina jeho mužských hrdinů se postupem času dostane do důmyslné léčky osoby opačného pohlaví ). Samozřejmě jsou zahrnuty spousty zvratů děje a sem tam nějaké to deux ex machine ( kdo neví co to je má smůlu :) ). Nejedná se ale v žádném případě o nelogické zásahy do děje (i když někdy... :) ). Často se stává, že si po přečtení nějakého úseku xtého dílu vzpomenete na událost v předminulém díle, která je s ní úzce svázana. Jednotlivé díly ság se dají číst zvlášt, ale není to ono.

zdroj: scifiworld.cz

Žádné komentáře: