středa 3. června 2009

herec David Carradine

8. 12. 1936 – 3. 6. 2009

Kwai Chang Caine se vydal na své poslední dobrodružství...

Mezi středou a čtvrtkem 3. a 4. května 2009 bylo v hotelovém pokoji v Bangkoku nalezeno tělo Davida Carradinea. Zemřel ve věku 72 let. Příčina jeho smrti se vyšetřuje, některé zdroje ale hovoří o tom, že se oběsil.

David Carradine pocházel z herecké rodiny. Otcem byl John Carradine, významný herec především v hororových filmech. Herectví se věnují také jeho dva nevlastní bratři, Keith a Robert. Narodil se 8. prosince 1936 v Kalifornii, vyrůstal ale pouze s matkou.

Přestože jako malý studoval hru na klavír, tanec a zpěv, k filmu se dostal poprvé až v roce 1964 ve westernu Taggart. Následovalo několik záporných rolí, zlomem se pro něj stal kultovní seriál Kung Fu, který se na počátku 90. let dočkal pokračování. V roce 1975 se pak objevil v neméně kultovním snímku Death Race 2000. Velice záhy však upadl do béčkové akční produkce a připsal si i filmy jako Karate Cop, Eliminátor nebo Kukuřičné děti 5: Pole teroru.

V roce 2003 jej Quentin Tarantino obsadil do svého snímku Kill Bill a David se dostal znovu na výsluní. Objevil se v grindhousově střiženém Hell Ride, střihnul si cameo k remaku svého Death Race s názvem Rallye smrti a v úchylné miniroličce budek vidění také v akčním Zastav a nepřežiješ 2 , které se v říjnu objeví v našich kinech. 

Za svůj život se objevil ve více než dvou stovkách filmů a seriálů. Jeho posledním filmem bude horor Podzim. V srdcích několika generací fanoušků ale navždy zůstane zapsán jako hvězda kung-fu a karate filmů. Legenda o něm může započít.

zdroj: gorilla.cz

Žádné komentáře: