neděle 28. října 2007

Judy Mazelová

20.12.1943 - 12.10.2007

Judy Mazelová, která vymyslela proslulou beverlyhillskou dietu, zemřela před dvěma týdny ve věku 63 let v nemocnici v Santa Monice. O jejím skonu způsobeném problémy s cévním systémem informovala agentura AP.

Mazelová v roce 1981 zaznamenala velký úspěch s knihou The Beverly Hills Diet (Dieta z Beverly Hills). Žena, která neměla žádné formální lékařské vzdělání v oblasti výživy, v ní přišla s teorií dělené stravy. Její dieta dodnes slaví velký úspěch mezi celebritami, dietologové ji však kritizují.

O shazování nadváhy se Mazelová začala zajímat v době, kdy se léčila po zlomenině nohy a četla knihy o výživě. Dietní režim, který sestavila, spočívá v tom, že nelze najednou jíst potraviny obsahující sacharidy a bílkoviny. Po prvních deset dní dieta povoluje pouze konzumaci ovoce.

Mazelová si v Beverly Hills otevřela kliniku, kde týdně radila na 250 lidem, jak se zbavit přebytečných kil. Sama sebe prezentovala jako důkaz fungování diety, protože se jí podařilo shodit 32,5 kilogramu.

Její kniha se stala bestsellerem a dietu začaly držet mnohé celebrity - například herečka Linda Grayová známá ze seriálu Dallas. Mazelová se pak sama stala celebritou a častým hostem televizních talk shows.

K hubnutí podle její diety se přiznala například i první dáma Kalifornie, manželka guvernéra a herce Arnolda Schwarzeneggera Maria Shriverová. Předloni magazínu People řekla, že díky ní shodila 11 kilo.

Lékaři však systém hubnutí podle Mazelové kritizují, protože podle nich nastoluje nevyvážený jídelníček a dlouhodobě je pro tělo nebezpečný. Odborníci na výživu ji řadí mezi deset nejznámější módních, leč chybných diet. Zhubnout se totiž podle nich daří ne kvůli dělení stravy, ale kvůli tomu, že dietní plán je chudý na kalorie. Zároveň je u této diety velké riziko takzvaného jo-jo efektu poté, co se režim přestane dodržovat.

Mazelová se narodila v roce 1943 v Chicagu jako nejmladší ze tří dcer, sama sebe popisovala jako "jediné dítě s nadváhou v rodině štíhlých lidí". Pracovala jako sekretářka a později se přestěhovala do Los Angeles, kde se neúspěšně pokoušela o hereckou dráhu. Měla stále problémy s nadbytečnými kilogramy a poté, co jí údajně lékaři nedokázali pomoci, se rozhodla vypracovat vlastní dietní režim. Po úspěchu první publikace z roku 1981 napsala ještě několik knih, v nichž svou teorii rozvíjela.

zdroj: ČTK (asi)

Žádné komentáře: