pondělí 5. května 2008

Albert Hofmann

11.1.1906 - 29.4.2008

Vystudoval chemii na Universitě v Zurichu. Zajímal se hlavně o chemii rostlin a zvířat a později chemické struktury běžné zvířecí látky chitinu, za kterou dostal doktorát. Hofmann se připojil k farmaceutickochemickému oddělení laboratoří Sandoz (nyní Novartis) a studoval lékařskou rostlinu ladoňku a houbu paličkovici nachovou (námel) s cílem rafinovat a syntetizovat aktivní složky k farmaceutickým účelům.

Hofmann se rovněž začal zajímat o semínka mexických rostlin rodu Rivea corymbosa, která domorodci nazývali Ololiuhqui. Hofmann byl překvapen tím, že našel aktivní sloučeninu ergin (amid kyseliny lysergové), úzce související s LSD.

V roce 1962 odjel společne se ženou Anitou do jižního Mexika hledat rostlinu „Ska Maria Pastora“, později známou jako Salvia divinorum. Získal rovněž vzorky těchto rostlin, ale nikdy se mu nepodařilo identifikovat jejich aktivní chemikálie.

Nazýval LSD „lékem pro duši“ a byl znechucený celosvětovou prohibicí, která jeho objev zašlapala do země. Tvrdil také, že LSD bylo 10 let velmi úspěšně používáno v psychoanalýze. Droga byla později spojena s hnutím Hippies, neférově démonizována vládami, kterým hnutí oponovalo. Hofmann uznal, že by LSD mohlo být nebezpečné v nesprávných rukách

Zdroj: wiki.cz

počet bodujících: 21

Žádné komentáře: