úterý 27. května 2008

Sydney Pollack

1.7.1934 - 26.5.2008

Držitel Oscara za Vzpomínky na Afriku byl mužem mnoha rolí, vedle režie se prosadil i jako herec a producent.

Hvězdné obsazení, kasovní úspěch a ocenění kritiků. Takové byly filmy režiséra Sydneye Pollacka, který zemřel po boji s těžkou nemocí ve věku 73 let. K nejslavnějším patří nesporně romantické Vzpomínky na Afriku s Robertem Redfordem a Meryl Streepovou či "převlékací" komedie Tootsie s Dustinem Hoffmanem. Za první získal v roce 1986 dva Oscary, za druhý o tři roky dříve dvě nominace.

Sydney Pollack se narodil v Lafayette ve státě Indiana rodičům ruského původu. Vystudoval herectví na střední škole v New Yorku a postupně se od herectví dostával k televizní a filmové režii.

Roku 1962 debutoval svým hereckým výkonem ve filmu War Hunt, kde se s ním poprvé na plátně objevil i Robert Redford. S Redfordem se poté Pollack podílel ještě na sedmi filmech.

Uhlazený idol Ameriky sedmdesátých let Redford se pod Pollackovým vedením změnil v zarostlého zabijáka Indiánů (Jeremiah Johnson), pronásledovaného zaměstnance CIA (Tři dny Kondora), konformního manžela levicově orientované Barbry Streisandové (Takoví jsme byli) či stárnoucího kovboje rodea (Elektrický jezdec).

"Vždy mě na něm fascinoval právě fakt, že ve světě filmu neuspěl výlučně díky svému atraktivnímu zjevu," vzpomínal později Pollack.


Zdroj: ihned.cz
Zdroj: wiki.org

Žádné komentáře: