pondělí 16. června 2008

chirurg Michael E. DeBakey

12. 1. 1908 - 18. 6. 2008

Průkopník chirurgie srdce Michael DeBakey, který nabyl slávu především díky svým zákrokům, jež vedly ke zrodu bypassu, zemřel ve věku 99 let.

Lékař zemřel přirozenou smrtí v noci z pátku na sobotu v houstonské metodistické nemocnici.

Už před dvěma lety podstoupil operaci aorty - jeho léčba obsahovala postupy a procedury, které on sám vyvinul.

„Je to zázrak, vlastně bych vůbec neměl být naživu," prohlásil krátce po operaci v rozhovoru.
Operatér prominentů

Věhlasný chirurg, který zachránil mnoho životů totiž koketoval s myšlenkou, že na operaci vůbec nepůjde a dá věcem volný přirozený průběh. 

Na seznamu jeho pacientů figurovali světově významní politici jako Kennedy, Nixon a Johnson a spousta mezinárodních celebrit. Naposledy o něm bylo slyšet v roce 1996, kdy letěl do Moskvy, aby konzultoval při operaci Borise Jecina. 

„Pověst doktora DeBakeyho přilákala do naší nemocnice spoustu lidí a on se ke všem choval se stejnou péčí. Ať šlo o hlavy státu, baviče, byznysmeny nebo lidi bez titulů a prostředků," prohlásil Ron Girotto, šéf Methodist Hospital System. 

DeBakey na to konto sám s úsměvem říkal: „Nikdo ode mne nedostává zvláštní péči. Jakmile, totiž říznete do kůže, zjistíte, že všichni vypadají stejně."

„Podařilo se mu vylepšit podmínky pro kvalitu života a dotkl se životů generací, jež teprve přijdou," dodal Ron Girotto. 
Průkopník umělých srdcí

Průkopník ve vývoji umělých srdcí a srdečních pump, které pomáhají pacientům čekajícím na transplantaci, se podílel i na návrzích téměř sedmdesátky chirurgických nástrojů.

Včetně části mechanismu, který umožnil operaci otevřeného srdce. Tu vyvinul již v roce 1932, kdy ještě studoval. Šlo o součást přístroje, který v pionýrských dobách přebíral funkci plic a srdce během operace.

Díky jeho zkušenostem se také z houstonského Baylor College of Medicine stalo mezinárodně uznávané medicínské centrum.

zdroj: aktualne.cz

počet bodujících: 2

Žádné komentáře: