neděle 22. června 2008

herec, komik a publicista George Carlin

12.5.1937 – 22.6.2008

Americký herec, komik a publicista George Carlin, který se proslavil svými skeči plnými černého humoru a politické nekorektnosti, zemřel v neděli v Los Angeles ve věku 71 let. Držitel čtyř cen Grammy podlehl podle svého mluvčího srdečnímu selhání.

Show "Sedm slov, která nikdy nesmíte říct v televizi", v níž veřejně používal vulgární výrazy, učinila z Carlina ikonu mladých v boji proti establishmentu již v 70. letech minulého století.

Tyto kontroverzní skeče, které se objevily v televizi i v rozhlase, vyústily v sérii soudních pří u Nejvyššího soudu. Ten nakonec povolil užívání hodně vulgárních slov ve veřejném vysílání v USA v "určitém kontextu" a v době, kdy je nemohou zaslechnout děti.

V číslech z posledních let si bral Carlin na paškál problémy moderní Ameriky, často parodoval především důležitá témata americké politiky i kultury. Čtyřnásobného držitele cen Grammy mnozí považovali za nástupce slavných amerických komiků, jako byl Lenny Bruce či Richard Pryor.

"V nic nevěřím, nejsem ničemu věrný. Nevěřím v tuto zemi, nevěřím v žádné náboženství ani Boha. Nevěřím v žádnou z těchto člověkem institucionalizovaných myšlenek," řekl "enfant terrible" Carlin v roce 2001 v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Carlin se narodil roku 1937 v New Yorku. Se svou manželkou Sally měl jednu dceru.

zdroj: idnes.cz

Žádné komentáře: