středa 14. ledna 2009

architekt Jan Kaplický

18.4.1937 - 14.1.2009

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v Praze, kde také vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Od své emigrace v roce 1968 dlouhodobě žil ve Velké Británii, kde v roce 1979 založil společně s Davidem Nixonem architektonické studio Future Systems.

Svoji architekturu navrhoval ve stylu high-tech, v posledních letech experimentoval s organickou architekturou, která se inspiruje přírodními tvary. Spolupracoval s předními světovými architekty, například Richardem Rogersem či Normanem Fosterem.
Společně s Amandou Levete, která se na sklonku 80. let stala jeho profesní i životní partnerkou (narodil se jim syn Josef), byli jedinou britskou společností, která pracovala pro NASA. Tato zkušenost ovlivňuje praxi ateliéru dodnes.

Jan Kaplický byl držitelem mnoha ocenění. Nejprestižnějším je britská cena za architekturu Stirling Prize za stavbu Lord's Media Centra na londýnském kriketovém stadionu. V poslední době zaujal architekt světovou veřejnost především stavbou obchodního domu Selfridges building v Birminghamu, za kterou získal mnohá významná ocenění a došel všeobecného uznání. V nedávno uveřejněném přehledu nejvýznamnějších moderních staveb na světě, který otiskl The Independent, je Jan Kaplický zastoupen hned dvěma výše zmíněnými stavbami.

V Česku ho proslavil návrh "chobotnice", knihovny, která měla nahradit nevyhovující prostory v Klementinu. Dalším jeho českým projektem je stavba "rejnoka", paláce kultury, který navrhl pro České Budějovice. Ten by měl pojmout až 1 400 lidí, počítá se s dvěma koncertními sály, restauracemi a kavárnami.


Zdroj: idnes.cz
Zdroj: wiki.cz

Žádné komentáře: