úterý 6. ledna 2009

punker Ron Asheton

17.7.1948 - 6.1.2009

Ron spolu s bratrem Scottem a Iggy Popem patřili do původní sestavy kultovních Stooges, kteří fungovali mezi lety 1967 a 1974 a stačili se rozpadnout ještě dřív, než dosáhli pozdějšího uznání kritiky i publika.

Na třetím albu Raw Power se Ron Asheton vzdal postu kytaristy i výhradního skladatele ve prospěch Jamese Williamsona a začal hrát na basu. Kapela už nicméně neustála následující turné, Iggy Popa totálně zdolala heroinová závislost a Stooges se rozpadli.

Zatímco Iggy Pop sólovou dráhu ustál, Ron Asheton se objevoval jako herec v nízkorozpočtových hororech - mimo jiné se mihl v originálním Texaském masakru motorovou pilou. Znovu do kurzu ho přivedl až soundtrack ke glamovému filmu Todda Haynese inspirovaném figurami Iggy Popa a Davida Bowieho Sametová extáze (Velvet Goldmine).

Kapela Stooges, jež letos figuruje v užším výběru na vstup do Rock'n'rollové síně slávy, se ke své investici do současné podoby rockové hudby přihlásila až v roce 2003, kdy se znovu dala dohromady a začala koncertovat. Před dvěma lety přijela na slovenský Hodokvas a s novým albem The Weirdness loni na podzim dorazila i do Prahy.

Zdroj: aktualne.centrum.cz
Zdroj: wiki.en

Žádné komentáře: