úterý 27. ledna 2009

spisovatel John Updike

18.3.1932 - 27.1.2009

Ve věku 76 let zemřel americký spisovatel John Updike. Nositel Pulitzerovy ceny podlehl rakovině plic, oznámila s odvoláním na jeho vydavatele Alfreda Knopfa agentura AP.

John Hoyer Updike se narodil 18. března 1932 v Shilligtonu v americké Pensylvánii (rodné město v řadě raných povídek skryl pod názvem Olinger). Po absolvování Harvardské univerzity získal roční stipendium na výtvarné akademii v britském Oxfordu. V letech 1955 až 1957 působil jako redaktor v časopise The New Yorker, kde vedle recenzí publikoval svoje první povídky.

Knižně debutoval v roce 1958 básnickou sbírkou Slepice vytesaná ze dřeva a jiná mírná stvoření, později vydal ještě několik básnických sbírek (česky například výběr Domácí biograf). Téhož roku publikoval i svůj první román Trh v chudobinci.

Zájem čtenářů i přízeň kritiky si Updike získal zejména svým druhým románem Králíku, utíkej! (1960), který je první částí volné tetralogie. Hlavní postavou románové série je Harry "Králík" Angstorm, bývalý hráč basketbalu, který se střídavými úspěchy a prohrami proplouvá životem. Zatímco první část je vylíčením atmosféry 50. let, druhý díl Králík se vrací zobrazuje bouřlivá 60. léta. K vrcholům jsou pak řazeny zbývající dvě části "králíkovské" tetralogie (Králík je bohatý a Králík na odpočinku), za něž získal Pulitzerovu cenu.

Updike několikrát navštívil Československo. Poprvé již v roce 1964 během cesty po zemích východní Evropy. Z návštěvy v polovině 80. let, kdy se na americké ambasádě setkal s několika spisovateli z českého disentu, čerpal inspiraci k jedné z povídek ze souboru o spisovateli Bechovi: povídka Bech co Čech. Jeho peru literárního kritika neunikla ani díla českých spisovatelů Ivana Klímy či Milana Kundery. V roce 1989 propůjčil Updikeovi americký prezident Národní medailí za umění.


Zdroj: lidovky.cz
Zdroj: wiki.en

Žádné komentáře: