úterý 25. srpna 2009

senátor USA Edward Moore Kennedy

22. 2. 1932 — 25. 8. 2009

Narodil se Bostonu, ve státě Massachusetts, byl americký politik pocházející ze slavné dynastie Kennedyů. Od roku 1962 zastával post senátora v Senátu USA za stát Massachussetts. Svou politickou příslušností byl jako každý člen klanu Demokratem.

Teddy nebo Ted, jak mu všichni říkali, byl mladším bratrem prezidenta Johna F. Kennedyho zavražděného v roce 1963 a Roberta Kennedyho, jehož zastřelili při prezidentské kampani v roce 1968.

Během téměř půl století v politice si benjamínek bostonského klanu Kennedyů získal pověst nebezpečného protivníka a šedé eminence, bez jejíhož souhlasu se neobejde žádné rozhodnutí demokratické strany. 

Kennedyho smrt znamená soumrak jedné z největších politických dynastií ve Spojených státech a těžkou ránu pro demokraty v době, kdy se snaží najít odpověď na výzvu prezidenta Baracka Obamy ohledně rozsáhlé reformy zdravotní péče. 

Právě tu Kennedy do poslední chvíle prosazoval a snažil se najít jí podporu napříč kongresem. 

Ted Kennedy patřil ke služebně nejstarším senátorům v americké historii - pracoval tvrdě a vydobyl si respekt i u svých politických odpůrců.

Ani těžká nemoc ho nezastavila a přestože většinu času za poslední dva roky strávil mimo kongres, byl jedním z nejefektivnějších zákonodárců, které Spojené státy kdy měly. 

Život rodiny Kennedyů poznamenalo několik tragických událostí. Patřímezi ně i vraždy prezidenta Johna Kennedyho a senátora Roberta Kennedyho.

zdroj: nekrolog.cz

Počet bodujících: 9

Žádné komentáře: