pondělí 8. října 2007

Jiřina Steimarová

24.01.1916 - 07.10.2007

Výrazné poznavací znamení: matka Jiřího Kodeta

----------------------------------------------

Herečka Jiřina Steimarová zemřela ve věku 91 let. Proslavila se v řadě prvoreplublikových filmů, známá je i ze snímků Týden v tichém domě, Dobrý voják Švejk či Přetucha. Jejím posledním filmovým počinem byl v roce 1989 Čas sluhů.

Jiřina Steimarová byla nejstarší žijící členkou starého hereckého rodu, který založil herec, režisér a dramatik Josef Jiří Kolár už v půlce 19. století. Kolár byl otcem slavného herce Vendelína Budila, dědečka Jiřiny Steimarové.

I její rodiče Annie a Jiří Steinerovi byli herci - stejně Evelína a Jiří. Ten byl synem manžela, sochaře Jana Kodeta, později Seimarová žila s automobilovým závodníkem Jaroslavem Juhanem. V hereckých stopách Steimarové jdou i její vnučky Anna Polívková a Barbara Kodetová.

Jako herecké dítě získala Steimarová záhy hereckou zkušenost - na jevišti se poprvé objevila jako šestiletá. Na plátno vstoupila jako šestnáctiletá ve snímcích Malostranští mušketýři či Dobrý tramp Bernášek, v její filmografii je ale uvedena z té doby i slavná Machatého Extase. Hrála ve filmech nejznámějších režisérů své doby: Martina Friče, Svatopluka Innemanna i Václava Kršky.

Oblíbená byla i na divadelních prknech - od roku 1933 do roku 1952 byla v angažmá v Národním divadle, odkud byla vyhozena po emigraci manžela. 

Poté přesídlila na karlínskou muzikálovou scénu. Tady se představila třeba jako madam Higginsová z My fair lady, Marjánka, matka pluku, Partha v Lodi komediantů či Corina v Mamzelle Nitouche.

Od 60. let se stala i vyhledávanou televizní herečkou, zahrála si mimo jiné v seriálech Hříšní lidé města pražského. Bambinot i nechvalně proslulých 30 případů majora Zemana. Její poslední televizní prací byl seriál Pomalé šípy v roce 1993.

zdroj: aktualne.cz, které dle všeho text přebralo z ČTK

počet bodujících: 3

Žádné komentáře: