pondělí 2. června 2008

módní návrhář Yves Saint Laurent

1.8.1936 - 1.6.2008

Spolupracovník a nástupce Christiana Diora patřil k ikonám 20. století. Změnil styl ženského oblékání a přispěl k proměně Paříže v "pupek" světa módy.

Narodil se 1. srpna 1936 v alžírském Oranu. V 17 letech přišel do pařížské návrhářské školy a brzy zabodoval se svými skicami koktejlových šatů.

Už v roce 1954 se stal spolupracovníkem Christiana Diora, další veličiny návrhářského světa minulého století. A po jeho smrti v roce 1957 byl i jeho nástupcem, který svého učitele brzy předčil.

O rok později slavil velký úspěch se svou první módní přehlídkou, která zcela narušila dosavadní trendy "vosího pasu". Diorův salon vedl tři roky.

Pak začala alžírská válka a Laurent odešel do armády, která pro něj byla vzhledem k jeho citlivosti a homosexualitě skutečným utrpením. Nervově se zhroutil a tři měsíce strávil v nemocnici.

V roce 1961 ve spolupráci se svým partnerem Pierrem Bergé vytvořil vlastní módní dům.

Oblékal mnoho význačných osobností, od monacké princezny Grace po herečku Catherine Deneuvovou. Zároveň ale myslel i na "chudší" zákazníky.

Před šesti lety se Yves Saint Laurent po 40 letech kreativní práce rozhodl odejít na odpočinek.

Návrhář byl velkým milovníkem umění, například opery i divadla, pro jejichž představení také tvořil kostýmy. Nechal se inspirovat také umělci z jiných oborů, mezi nimi například Pablem Picassem nebo Vincentem Van Goghem, ale i Ruskem či Afrikou.

Zdroj: idnes.cz
Zdroj: wiki.org

Žádné komentáře: