pondělí 9. června 2008

režisér Dino Risi

23.12.1916 - 7.6.2008

Risi se v 50. letech stal jedním z velkých italských filmových režisérů, jemuž se dařilo hlavně v tvorbě situačních komedií. Jeho nejznámějším filmem je Vůně ženy. V jeho snímcích si zahráli například Sophia Lorenová, Vittorio Gassmann, Alberto Sordi nebo Ugo Tognazzi.

"Byl jedním z mistrů krásné a intenzivní éry italské komedie," prohlásil římský starosta Gianni Alemanno. Byl "svého druhu Billy Wilder po italsku", uvedl na své internetové stránce list La Repubblica.

Nedostudovaný lékař Risi, narozený v Miláně 23. prosince 1916, propadl světu filmu už během svých studijních let, kdy se navzdory přání rodiny vzdal dalšího studia psychiatrie. Nejprve působil jako asistent režie, začátkem čtyřicátých let spolupracoval s pozdějšími režisérskými hvězdami Mariem Soldatim, Albertem Lattuadou a Mariem Monicellim.

Od natáčení krátkých dokumentů se pak dostal k práci na dlouhometrážních filmech. Prosadil se zejména jako režisér komedií a povídkových filmů. První úspěch se dostavil s komedií Poveri ma belli (Chudí, ale krásní; 1957). K většině svých filmů psal i scénáře.

Za svou více než půl století trvající kariéru Risi režíroval nebo se jinak autorsky podílel na více než osmdesáti filmech. Jeho posledním dílem byla v roce 2002 televizní komedie Le Ragazze di Miss Italia (Dívky z Miss Itálie). Ve stejném roce obdržel Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách za celoživotní dílo.

Zdroj: lidovky.cz
Zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře: