pátek 13. června 2008

Miroslav Dvořák

11.9.1951 - 12.6.2008

S hokejem začínal Miroslav Dvořák v Hluboké nad Vltavou, od čtrnácti už ale patřil k nadějím Českých Budějovic. Mezi dospělými místního "Motoru" pak dostal šanci na jaře roku 1970, kdy pomohl mužstvu k návratu do nejvyšší soutěže. A vyjma vojenské služby v Jihlavě (1972-74), kde v posledním roce slavil ligový titul, odehrál v jihočeském klubu jedenáct sezón. V lize nasbíral téměř pět stovek startů a dalších 228 zápasů přidal v národním týmu.

V roce 1982 dostal od tehdejšího komunistického režimu povolení zkusit štěstí i v zámořské NHL a po draftu, ve kterém si jej vybrala Philadelphia, vyrazil za oceán. Mezi hvězdami Flyers jako Bobby Clarke nebo Darryl Sittler se neztratil a odehrál všechny zápasy v sezóně. Když mužstvo vypadlo už v prvním kole play-off, tak ještě přijel pomoci reprezentaci na MS v Německu. Stal se tak historicky prvním hráčem, který kdy posílil národní tým ze zámoří.

Ve Philadelphii Dvořák vydržel ještě další dva roky, ale pronásledovala jej zranění, po sezóně 1984-85 z týmu ve 32 letech jako nejstarší hráč mužstva odešel. Po návratu do Evropy tři roky hrál v druhé německé lize a v ročníku 1988-89 dokonce ještě jako sedmatřicetiletý naskočil k 27 zápasům za českobudějovický Motor. Po skončení hráčské kariéry dělal v Budějovicích dva roky asistenta u A-týmu a poté z hokejové scény zmizel.


Zdroj: wiki.org
Zdroj: hokej.sport.cz

Žádné komentáře: